Au înflorit superbele magnolii! Magnoliile și BNR

BNR are 120 de ani de la înființare, clădirea BNR are 80 de ani de la demararea construcției, magnoliile au aproape 100 de milioane de ani. 

Câte povești ne-ar putea spune aceste minunate plante, dacă ar putea transmite povestile din frunză în frunză. 

Mai jos găsiți informații despre magnolia, despre înființarea BNR şi deapre actuala cladire în care își desfașoară activitatea. 

Magnolia a apărut înainte de albine. Probe fosilizate datând cu 20 de milioane de ani în urmă au fost găsite, iar plantele care aparțin identității Magnoliaceae datează la 95 de milioane de ani în urmă.

Banca Națională a României a fost înființată în virtutea legii, pe 17 aprilie 1880

Palatul nou la BNR.

Demarată în anul 1940, construcţia palatului s-a întins pe durata a peste 10 ani, din cauza dificultăţilor apărute în obţinerea materialelor de construcţie şi a lipsei mâinii de lucru din perioada războiului.
Cu toate acestea, sunt de remarcat calitatea de excepţie a execuţiei şi a materialelor, precum şi grija pentru detaliu cu care a fost realizată construcţia. Toate acestea s-au întâmplat şi datorită atenţiei şi exigenţei pe care guvernatorii băncii din acea perioadă le-au arătat.
Sobrietatea clădirii şi aspectul său clasic sunt accentuate de faţadele placate cu piatră de Vraţa. Treptele ample şi soclul de la intrarea principală din strada Doamnei sunt placate cu granit de Măcin.
Spațiile de la parterul palatului sunt spaţii publice, de reprezentare, al căror unic material de finisaj este marmura de Ruşchiţa. Utilizarea acesteia pune în valoare calităţile pietrei şi mai puţin ornamentația interioară, plăcile fiind aşezate astfel încât desenul creat să constituie decorul spaţiilor. Se remarcă, totuși, rotonda din holul central, a cărui parapet este decorat cu elemente geometrice, tavanul aceluiași spațiu central fiind pictat. Sălile Mitiţă Constantinescu şi Alexandru Ottulescu (în guvernările cărora s-au desfăşurat lucrările de construcţie ale palatului) sunt destinate conferinţelor şi evenimentelor specifice activităţilor băncii centrale. În restul clădirii îşi desfăşoară astăzi activitatea conducerea şi angajații Băncii Naţionale a României. 

 

Sursa: BNR și Wikipedia 

03-2019
1 comentariu

1 comentariu

" Banca Națională a României a fost înființată în virtutea legii, pe 17 aprilie 1980" Cred că este o eroare de redactare.
09 Mar 2020 8:31 am